Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Onze boekentips voor de zomer

25 juli 2024 Leestijd: 3 minuten

Tijd om te lezen in de tuin of op jouw vakantiebestemming? Wij helpen je graag op weg. Dit zijn onze boekentips voor de zomer. Deze boeken inspireerden ons om interne communicatie te verbeteren of onze rol daarin. Deze keer bevat onze lijst ook romans. Wij geloven dat thema’s van persoonlijke groei, verbinding en het overwinnen van uitdagingen, waardevolle inzichten bieden die indirect vaardigheden als communicatieprofessional verbeteren. Veel leesplezier en een fijne zomer!

Tip #1: Delia Owens | Daar waar de rivierkreeften zingen / Where the Crawdads Sing

Floortje: “Een echte Booktok*boekentip van een Gen Z-er! Prachtig verhaal om te lezen én een must read voor alle communicatieprofessionals. Waarom? In het boek staat krachtige storytelling centraal, waardoor boodschappen binnenkomen en je opgaat in het verhaal. Owens’ gebruik van enorm rijke beschrijvingen over emoties en de natuur en diepgaande karakterontwikkeling toont de grote kracht van storytelling. Ik heb nog nooit zo snel een boek uitgelezen en zo’n rijkelijk aangekleed plaatje in mijn hoofd gehad tijdens het lezen. Daarnaast komt eenzaamheid en onbegrip meermaals aan bod in dit boek: Mensen begrijpen hoofdpersoon Kya niet, omdat ze zich nooit verdiepen in haar verhaal of omgeving. Zodra iemand haar wereld probeert binnen te stappen en haar te begrijpen, pakt dat goed uit. Iemand die echt naar haar luistert. Die wederzijdse inspanningen om elkaar beter te leren begrijpen leiden tot diepere verbindingen. Een verhaal dat niet alleen een genot is om te lezen, maar ook een waardevolle les biedt over het belang van luisteren en echte verbinding.”

Bestel het boek via managementboek.nl (aff.)

*BookTok is de community op het sociaal medium TikTok waar (jonge) TikTokkers video’s over boeken posten. Denk aan recensies, analyses en aanbevelingen. Deze community heeft een grote invloed op de boekenmarkt, waarbij bepaalde boeken enorm populair kunnen worden, nadat ze op BookTok zijn besproken

Tip #2: W. Timothy Gallway | The Inner Game of Tennis

Michael: “Fijn om te lezen hoe de gedragswetenschappen die we in ons werk gebruiken ook goed toepasbaar zijn voor je persoonlijke leven. We kennen allemaal wel systeem 1 en 2, zoals Kanneman gelanceerd heeft. Zijn werk heeft ons bruikbare inzichten opgeleverd over ons onbewuste brein dat volautomatisch handelt en het bewuste brein waar we ons doorgaans met communicatie op richten. Normaal ben ik tijdens het tennissen het liefste niet te veel met werkinzichten bezig. Dit boekje leert me dat de inzichten van Kanneman wel nuttig zijn. Ons bewuste brein is snel klaar met een gemaakte fout tijdens tennis en benoemt dat dan als ‘je kan er niks van’, ‘jeetje wat een off day’ of andersom ‘zie je wel dat ik prachtige onhoudbare services kan slaan’. Deze bewustheid maakt dat onze spieren, die onbewust perfect weten hoe je een goede bal slaat, nu in een kramp schieten en jouw off day versterken of de volgende service verpesten. Ik ga het proberen toe te passen!”

Bestel het boek via managementboek.nl (aff.)

 

Tip #3: Manu Joseph | Het onzichtbare geluk van andere mensen / The Illicit Happiness of Other People

Eline: “Wanneer de zeventienjarige Unni zichzelf van het leven berooft, gaat zijn vader Ousep op zoek naar de oorzaak. Hij duikt in het leven van zijn talentvolle, populaire en geliefde zoon om te ontdekken wat er is gebeurd. Dit is een ontroerend boek. Het pakt je vanaf het begin, en zet je nog weken nadat je het neerlegt aan het denken. Hoewel het over een emotioneel en heftig onderwerp gaat, is het luchtig en met passende humor geschreven. De les voor de interne communicatieprofessional? Die trekken we vooral uit de kunst van het schrijven. Joseph gebruikt zwarte humor om complexe ideeën te ontleden. Dat is in communicatie binnen de organisatie niet altijd passend. Toch is het interessant om vanuit die invalshoek te leren over het communiceren over gevoelige of uitdagende onderwerpen met een lichtere toon, zonder de ernst van de kwestie uit het oog te verliezen.”

Bestel het boek via Managementboek.nl (aff.)

 

Tip #4: Haroon Ali | Spectrum

Huib: “Een boek voor alle mensen die meer willen weten over de verschillende letters van het LGBTQ+ alfabet, waarbij Haroon Ali ook andere factoren meeneemt zoals culturele achtergrond, beperkingen en neurodiversiteit. Door de vele interviews en persoonlijke reflecties is ‘Spectrum’ goed leesbaar.”

Bestel het boek via Managementboek.nl (aff.)

 

Tip #5: Mungi Ngomane | De lessen van Ubuntu

Jori: “Een Afrikaans gezegde luidt: ‘Wijzen bouwen bruggen, en dwazen bouwen muren.’ Dus hoe leren we, in een tijd waarin mensen steeds meer van elkaar vervreemden, om bruggen te bouwen? Ubuntu is hierop het antwoord, aldus kleindochter van Desmond Tutu, Mungi Ngomane. In dit boek zet zij 14 lessen op een rij voor een gelukkig leven. Het zijn lessen die gaan over hoe je naar jezelf en de wereld om ons heen kunt kijken. Lessen die zeer toepasbaar zijn ook in ons professionele leven. Want durven wij ons echt te verplaatsen in een ander? Te kiezen voor een breed perspectief buiten onze eigen werkelijkheid? En staan we echt open voor de blik van een ander? De oproep is durf jezelf te zien als onderdeel van een groter geheel en te zien dat dat jij bent en betekenis krijgt door anderen. Of wel Ubuntu, I am because we are.”

Bestel het boek via Managementboek.nl (aff.)

 

Tip #6: BJ Fogg | Kleine gewoonten / Tiny Habits

Gedrag vindt plaats wanneer motivation, ability en trigger samenkomen.

Salima: “Makkelijker gezegd dan gedaan. Toch? Met het boek Kleine gewoonten van duik je in de wereld van gedragsverandering door je te richten op kleine handelingen die je in minder dan 30 seconden kan uitvoeren om een grote verandering teweeg te brengen. Want klein is fijn, ofwel veilig en snel. Een belangrijk inzicht is dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van motivatie. Het boek leest makkelijk door de vele voorbeelden en daagt je uit om het zelf te proberen. Daarom volgde ik het voorbeeld van het tanden flossen. Zou het me lukken om van flossen een gewoonte te maken? Door deze methode is het gelukt, dus sindsdien probeer ik wanneer het draait om gedragsverandering bij anderen steeds vaker het nieuwe gedrag zo klein mogelijk te maken en in kleine stapjes vorm te geven.”

Bestel het boek via Managementboek.nl (aff.)