Inspirerend innoveren, een praktijkcase.
Ons vak is zo leuk omdat er steeds reden is tot verbetering. Alleen kom je er vaak niet aan toe om daar eens rustig bij stil te staan. Reden voor het team Orange Otters om twee hele dagen (en de tussenliggende avond) vrij te roosteren voor inspiratiedagen. Dagen die geheel gewijd werden aan het verbeteren van onze aanpak. We hanteerden twee lijnen: vakontwikkeling en inspiratiesessies. Die dagen waren zo leuk, dat we de aanpak graag met jullie delen. En wellicht hebben jullie tips hoe we het een volgende keer nog beter zouden kunnen doen.
Interactieve vakontwikkeling
Afbeelding 1: De opzet van dag 1
De kern van de twee dagen bestond uit het tijd vrijmaken voor vakontwikkeling. In twee- en drietallen hadden we enkele tijdblokken om een product of dienst verder uit te diepen. Ter voorbereiding hadden we online een brainstorm waar iedereen suggesties kon doen voor producten en diensten die verder uitgewerkt konden worden. Daaruit ontstond al snel een groslijst van meer dan 60 ideeën. Die hebben we ingekort tot een top 6, met een ‘bubbling under’, met het idee dat we in twee dagen met drie groepjes in totaal zes producten verder uit zouden kunnen werken. Om te voorkomen dat de subgroepen last zouden krijgen van tunnelvisie hanteerden we de volgende opzet:
- Business case: neem als subgroep een half uur om scherp te krijgen wat je wil ontwikkelen.
- Brain dump: presenteer je opzet plenair. Alle collega’s mogen tips geven van blogs, producten, websites, boeken en andere inspirerende zijpaden die ze de subgroep mee willen geven ter inspiratie. Het is aan de subgroep om te bepalen wat ze hiermee doen.
- Werk een opzet uit.
- Presenteer aan het einde van de dag je opzet aan de collega’s. Die mogen reageren en aanvullen. Aan het eind van de sessie bepaal je gezamenlijk of het klaar is, of dat je dag twee (of later) nog verder wilt gaan.
Een vrij simpele opzet, die goed bleek te werken. Natuurlijk heb je nooit tijd genoeg, maar het is altijd meer tijd dan je op een gewone dagstart of vakdag beschikbaar hebt om even geconcentreerd aan de slag te gaan.
Afbeelding 2: Sander deelt nieuwe ideeën over data-gebruik met collega’s
Inspiratiesessie
Naast de gerichte vakontwikkeling wisselden we het programma af met inspiratiesessies. Elke collega had een sessie voorbereid van een half uur over een onderwerp dat hij of zij graag wilde delen met collega’s. Dat varieerde van een product, dat de top 6 niet had gehaald, tot een leuke werkvorm of een inspirerend boek dat iemand net had gelezen. Geen restricties op onderwerpen, geen regie op de werkwijze (op de tijd van 30 minuten na).
Een breed scala aan inspirerende momenten trok voorbij: van het belang van data bij (interne) communicatie tot communicatief leiderschap, van diversiteit & inclusie tot gamification en muziek als inspiratiebron, van het gebruik van het silhouet als werkvorm, tot het belang van authentieke mini-stories. En natuurlijk was een half uur voor deze sessies nooit genoeg.
Afbeelding 3: Oefenen van leuke werkvormen: het silhouet van Roosmarijn, getekend door Dana
Het resultaat: ontwikkelenergie
En wat was er klaar op het einde van dag twee? Meer dan gedacht. Twee bestaande aanpakken hebben een boost gekregen en een adviesproduct wat alleen nog rudimentair bestond is nu bijna introductie-klaar. Maar misschien wel het belangrijkste is de bom aan energie die is vrijgekomen met de uitwisseling tussen collega’s. Het is superleuk om tijd te nemen om samen te werken aan verbeteren van het vak.
Tips voor inspirerend innoveren
Dit was de eerste keer dat we twee dagen vrijmaakten voor vakontwikkeling en uitwisseling. Erg leuk, maar het kan natuurlijk altijd beter. Hier enkele eerste lessen:
Les 1: Rooster twee dagen écht vrij
Het lijkt lang, maar je hebt echt twee dagen nodig om een slag dieper te kunnen gaan. Weersta de verleiding om op die dagen toch ‘gewone’ werkafspraken te maken. Dat haalt je uit je concentratie en het is niet leuk voor de rest van de groep. En de overnachting in een hotel is ook leuk voor de groepsbinding.
Les 2: Combineer concentratie en interactie
De combinatie van geconcentreerd werken in een subgroep en braindumps met collega’s werkte goed. Een volgende keer gaan we op het eind ook externen uitnodigen om ons uit te dagen en scherp te bevragen. Dat voorkomt oogkleppen.
Les 3: Creëer ruimte voor wilde ideeën
De inspiratiesessies van alle medewerkers gaven misschien wel de meeste energie. Een prachtige manier om bottom-up ideeën te delen en bespreken.
Les 4: Sla niet door
In ons enthousiasme willen we als Orange Otters wel eens heel snel op elkaar reageren en elkaar snel aanvullen. We bruisen van de ideeën. Maar dat kan ook overweldigend overkomen op nieuwe of jonge collega’s. Bouw ruimte in voor secundaire reflectie.
Les 5: Go with the flow
Je kunt een programma strak plannen, maar juist op een inspiratiedag wil je ook ruimte nemen om door te praten als daar aanleiding toe is. Luister naar de groep en de groepsenergie. Geef aandacht aan onverwachte dingen die aandacht vragen.
Les 6: Bouw ook iets niet-vakmatigs in
Wij zijn bijvoorbeeld aan het einde van de eerste dag bonbons gaan maken bij Kunst en Kook, onder leiding van Muriel Rolink. Heerlijk om te doen (letterlijk), en je bent even weg. Je kunt ook denken aan kampvuurgesprekken of wandelingen met de vraag van de dag. Een onderdeel om even niet vakinhoudelijk bezig te zijn. En natuurlijk begonnen we elke dag met een dagstart en eindigden met een terugblik.
Afbeelding 4: werken met chocola vraagt ook vakmanschap
Les 7: Just do it
Er zijn 100 redenen waarom je hier als team geen tijd voor hebt. Maar plan het in en doe het. Werk is meer dan alleen buffelen. Het is ook geïnspireerd worden en samenwerken met je team. Ga samen inspirerend innoveren!
Wij zijn vast en zeker niet de enigen die samen werken aan inspiratie en vakontwikkeling. Ik hoor graag jullie ervaringen en suggesties.
Huib Koeleman
Orange Otters