Een verrassende mix van creatieve (zieke) collega’s (en ChatGPT) tijdens ons eindejaarsfeest
Op de vrijdag vlak voor de vakantie vierden we met alle Otters ons eindejaars-/Kerstfeestje. Het voelde goed om met elkaar te zijn, vooral na alle veranderingen afgelopen jaar, en nu het weer kon. Vorig jaar nog deden we een online borrel in Spatial Chat. Dat was ook gezellig, maar dit jaar was het anders. We hadden lootjes getrokken, cadeautjes voor elkaar gekocht en gedichten geschreven. Eerst borrelen, en daarna lekker samen gegeten. En er zaten verrassende wendingen in de avond.
Ieder gedicht was een feestje. Iedereen had zijn best gedaan om persoonlijke en passende gedichten te schrijven. Ook onze nieuwste collega Eline die nog geen maand bij ons is, wist al verrassend veel te dichten over Jeroen.
Jeroen was overigens de grote pechvogel van het feestje. Uitgerekend op deze dag van het jaar was hij gevloerd door de griep. Hoe betrek je iemand dan alsnog bij je feestje? Jeroen stelde voor om zijn gedicht zelf voor te lezen, door het vooraf op te nemen. Degene die hem getrokken had, heeft het gedicht opgestuurd, en Jeroen (vermomd als zieke kerstman), heeft een filmpje opgenomen met de voordracht van het gedicht. Met een zware stem van de griep, en de nodige humor, was het heel vermakelijk. Zo was het toch nog een beetje een hybride situatie. We hebben daarnaast zoveel mogelijk filmpjes gemaakt en moet Jeroen gedeeld, zodat hij het tussen de griepstuipen, of op een rustiger moment alsnog kan meemaken. En later op de avond hebben we diverse foto’s gedeeld om de sfeer te proeven (en helaas dus niet het lekkere eten).
Het ene na het andere gedicht kwam voorbij. Creatieve rijmen, of net niet rijmend. Toen was het gedicht van Michael aan de beurt. Sander vroeg of hij het papiertje met het strikje wel als eerste wilde voorlezen. Michael is zo flexibel als bamboe, en wat volgde was een persoonlijke, licht filosofisch gedicht over Michael. Wauw, van wie was dat? Uh…er was nog een gedicht? Hoe kan dat nou?
Sander heeft de boel lopen flessen, en allerlei collega’s op het verkeerde been gezet. In zijn agenda schreef hij ‘Gedicht Michael schrijven’. Nog geen half uur later, volgde er een vraag. Hij vroeg ook nog terloops ‘wat rijmt op Arnhem?’ (de woonplaats van Michael). Vervolgens heeft hij met ChatGPT een gedicht over Michael laten schrijven, door slechts enkele trefwoorden in te vullen. Het was echt verrassend hoe passend het was. Hilarisch toch?! Michael viel dus met zijn neus in de boter, en kreeg ook nog een tweede gedicht, van Lisa. Deze was wel persoonlijker en passender, daarmee voelde het waardevoller.
Gelukkig had Sander nog een mooi en persoonlijk gedicht voor mij geschreven, zonder ChatGPT (althans dat neem ik aan….). Ik zou me toch ook wel beledigd voelen als iemand zich er te makkelijk van had afgemaakt. Of maakt dat niet uit als het wel een passend verhaal is? Is dit dan de nieuwe realiteit, dat je eigenlijk niet meer weet wie de echte maker is van een gedicht, een verhaal of een beeld? Ja, ik vrees het wel. Dat voelt best ingewikkeld. Wel een realiteit waar we in terecht zijn gekomen. Echte, door mensen bedacht en geschreven, en minder-echte, door AI gemaakte content. Het delen van het gebruik van AI in het maken van de content is qua bronvermelding dan wel relevant lijkt mij. Maar het hangt er ook vanaf hoe je het gebruikt.
Ik vroeg ChatGPT nog even of het vaker mensen op het verkeerde been zet:
Zet je mensen vaker op het verkeerde been?
Als language model heb ik geen bewustzijn of doelen en ben ik niet in staat om mensen op het verkeerde been te zetten of te bedriegen. Ik ben alleen maar een computerprogramma dat is ontworpen om teksten te produceren op basis van gegeven input. Het is aan mensen om te beslissen hoe ze mijn output gebruiken of interpreteren. Als ik word gebruikt om een gedicht of andere tekst te schrijven, kan het resultaat soms verrassend zijn of anders dan wat mensen verwachtten, maar dat is niet mijn bedoeling. Mijn doel is alleen om te helpen met het schrijven van teksten of het beantwoorden van vragen, afhankelijk van wat mensen van mij vragen.
Deze avond was in ieder geval een mooie ervaring. Het zelf ervaren wat AI zoals ChatGPT kan, voelde heel anders dan er alleen over lezen. Bovendien was deze avond ook weer eens een bevestiging van hoe waardevol het is om samen te zijn met collega’s, elkaar’s energie te voelen, en vooral veel lol te hebben. Ook met Jeroen die er op afstand bij was. Een mooie afsluiting van het werkjaar!
Zelf ChatGPT al geprobeerd? Je hoeft niet technisch te zijn om een gesprek aan te gaan. Je maakt een account aan met mailadres, en doorgeven van je telefoonnummer waar je beveiligingscode op ontvangt. En hoppa, je kunt de chat starten. (Het is nu gratis, maar dit zal ik de toekomst vast niet zo blijven). Sander gebruikt het bijvoorbeeld ook om commando’s te checken voor SPSS (statistiekprogramma). En ik heb ook een paar zinnetjes van dit blog laten nakijken, en gevraagd naar suggesties om een tekst op B1-niveau te maken.k vond het handig! Een digitale collega die suggesties doet voor andere zinsopbouw, sommige dingen nam ik direct over, bij andere dingen koos ik toch voor mijn origineel. Lees vooral ook het blog van mijn collega Jeroen waarin hij met ChatGPT in gesprek gaat over interne communicatie.
En probeer het zelf op: https://chat.openai.com/
door Roosmarijn Busch