Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Lees- en luistertips voor de zomer

18 juli 2023 Leestijd: 3 minuten

Zoek je iets omhanden voor lange zomeravonden? Wij helpen je een handje op weg. Dit zijn onze lees- en luistertips voor de zomer. Goede boeken en podcasts die ons inspireerden met interessante lessen voor interne communicatie. 

Tip #1: Hard Fork – a show about the future that’s already here

Roosmarijn: Ben je onderweg op vakantie en wil je nieuwe kennis opdoen en vermaakt worden? Afgelopen jaar heb ik de podcast Hard Fork leren kennen. Een inhoudelijk goed en vermakelijke podcast van de New York Times. Twee techjournalisten gaan wekelijks in gesprek over de nieuwste ontwikkelingen in de techwereld. Alle ingrediënten van een goede podast zitten erin: goede muziekfragmenten, informatie waar je echt iets aan hebt die vernieuwend is, diepgang en humor. O ja en goede stemmen en een fijne lach. Iedere aflevering is zo’n 45 minuten. Heerlijk voor een rit in de trein (of auto). De onderwerpen die voorbijkomen: zelfrijdende auto’s, Twitter, Meta, AI, Deepfake, Google en natuurlijk ChatGPT. Mocht je ook fan worden, laat je het dan weten?

Beluister de podcast direct

Tip #2: Lawrence Anthony – De Olifantenfluisteraar

Lisa: Er zijn een aantal boeken die je voor altijd zullen bijblijven. De Olifantenfluisteraar is er voor mij zo’n eentje. Wat een indrukwekkend, ontroerend en inspirerend boek. Je stapt in het waargebeurde leven van Lawrence, een natuurbeschermer in Zuid-Afrika. Op een dag wordt hij met spoed gebeld: of hij ruimte heeft voor een olifantenkudde in zijn gebied. Hij mag kiezen: of dat, of ze worden afgeschoten. Even later belandt hij in de realiteit van het beschermen van een getraumatiseerde olifantenkudde. Hoe ga je om met vertrouwen bouwen, verbinding maken en ruimte geven? Dit is zo’n boek wat je snel uitleest, maar lessen voor het leven bijblijven. Lessen die we niet alleen leren van elkaar als mens, maar juist ook van wijze andere dieren om ons heen. Laat je weten als je hem gelezen hebt? Ik wens je dat geluk toe!

Bestel het boek via jouw lokale boekhandel

Tip #3: Hans van der Loo & Patrick Davidson – Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken

“Werk aan een Definition of Fun in plaats van de Definition of Done.”

Michael: De oplossing van actuele maatschappelijke vraagstukken vraagt om een bundeling van krachten in effectief samenwerkend teams. De vaste structuren zijn te log, maar hoe zorg je dat je flexibele effectieve teams bouwt? Hans van der Loo en Patrick Davidson geven een mooie instructie op basis van gangbare literatuur. Ze voegen daar actuele voorbeelden bij zoals hoe het RedBull team van Max Verstappen werkt. Ook beschrijft de helft van het boek werkvormen om te Teamen. Een paar mooie inzichten die ik nu vaker deel: ‘Werk aan een Definition of Fun in plaats van de Definition of Done’. ‘Ever change a winning team!’ en ben je bewust van jullie ‘Bureaucracy Mass Index.’ Een must read ook voor IC-adviseurs want het leert je over teamspirit, wijze van overleggen, belang van transparantie en vele andere prikkels voor effectief samenwerkende teams.

Bestel het boek via Managementboek.nl (aff.)

Tip #4: Antonie van Nistelrooij – Embracing Organisational Development and Change

Jeroen: Organisatieverandering is vaak rommelig en complex. Want ook al is het vaak op papier goed uit te tekenen, blijkt een veranderproces in de praktijk vaak vol te zitten met verborgen verbanden, paradoxen en concurrerende perspectieven op de uitkomst. Hierdoor geeft te planmatig managen van complexe verandervraagstukken vaak valse hoop: de uitgestippelde route lijkt helemaal niet meer op het pad dat je bewandelt. Tijdens m’n opleiding veranderkunde heb ik van Antonie college gekregen uit dit boek, waar de aanpak van dialogisch veranderen centraal staat. Deze aanpak is gebaseerd op sociaal constructivisme, systeemdenken en complexiteitstheorie. Kortom, voldoende diepgang om je eigen aannames kritisch onder de loep te leggen. Het boek leest ook nog eens goed weg en is een bron van inzichten en handvatten voor complexe veranderprocessen. Niet alleen voor veranderaars, maar voor iedereen die met verandering in organisaties te maken krijgt.

Bestel het boek via Managementboek.nl (aff.)

Tip #5: Janina Ramirez – Femina

Anniek: Het is geen nieuws dat de geschiedenis veelal vanuit de mannelijke rol verteld is. Dat vrouwen een rol moeten hebben gespeeld is dan ook een gegeven, maar welke invloed ze hebben gehad in een periode als de middeleeuwen is nog best onbekend. In dit boek vertelt Ramirez het gehele verhaal over de middeleeuwen, en brengt de feiten op tafel van de invloed van vrouwen op de al bekende middeleeuwse verhalen. Het belang van volledigheid speelt natuurlijk niet alleen rondom het verleden. Ook in het heden is de volledigheid in het vertellen van verhalen cruciaal. De kracht van verhalen beïnvloedt de kijk op de wereld van de omgeving, wat door te trekken is naar een onderwerp als organisatiecultuur. Een les die ik uit dit boek haal is kritisch te blijven op ons beeld van onze omgeving, die gevormd is door de verhalen die we kennen, maar die zeker niet altijd volledig verteld zijn geweest.

Bestel het boek via jouw lokale boekhandel