Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Niet werken als gekken | The Next Web Conference 2016

29 mei 2016

De boodschap van The Next Web conference was duidelijk: wij bouwen de toekomst met onze kinderen. Met technologie kun je de wereld veranderen. Het is aan jou, aan ons, om daar het beste van te maken.

Deze boodschap werd adembenemend gebracht door de elfjarige Josephine tijdens de opening van The Next Web conferentie op 26 en 27 mei 2016.

Over The Next Web Conference

The Next Web gaat over technologie, start-ups, ondernemen, entrepreneurs, storytelling, marketing en design. Een conferentie die een festivalsfeer ademt. Locatie: Westergasfabriek. De Gashouder is gaaf vormgegeven. Ruim 2km aan LED-lichten en twee enorme doorzichtige videoschermen waar de sprekers groter dan levensecht op afgebeeld worden, vormen een goed decor voor inspirerende verhalen.

The Next Web conference programmeert topmannen en -vrouwen van grote merken als Amazon, Google, Facebook, Microsoft en TomTom. En biedt daarnaast ruimte aan opkomende ondernemers. De eerste keer vier jaar geleden kwam ik er terecht via contacten bij Economische Zaken waar ik had gewerkt. Daarna had ik de mazzel om Huib zijn plek in te nemen. Het is voor mij de plek om nieuwe ontwikkelingen te spotten in de digitale wereld en te kijken hoe we dit kunnen vertalen naar interne communicatie.

Trends

Na twee dagen ondergedompeld te worden, luisterend naar alle verhalen, zou ik pagina’s vol kunnen schrijven over de trends die ik heb waargenomen. Twee trends deel ik graag met je:

  • De manier waarop we met elkaar werken, gaat veranderen.
  • Van massa naar individu. Met de massa kun je geen relaties opbouwen, met individuen wel. Het opbouwen en behouden van relaties tussen product/merk en gebruiker wordt steeds belangrijker.
  • Technologie zal menselijker worden. Personalisatie in technologie neemt toe. Apparaten worden slimmer door het gebruik van slimme software die zich aanpast aan de gebruiker.

Niet werken als gekken

De manier waarop we werken is aan het veranderen. We moeten ons meer richten op de lange termijn. En zorgen voor onze werknemers.

“Creëer een goede werkomgeving. Brand mensen niet op. Mensen hebben denktijd nodig.”

Zo betoogde Jason Fried van de projectmanagement tool Basecamp. Zijn ideeën spreken mij enorm aan. Momenteel lees ik ook het boek “Ontketen je brein” van Theo Compernolle. Ik zie daarin veel raakvlakken. We moeten leren offline te zijn, nee te zeggen en realistische verwachtingen scheppen. Je mag niet van je medewerkers verwachten dat ze iedere 15 minuten hun mail bekijken. Daarbij zegt Fried ook:

“Tijd hebben we genoeg, maar aandacht is schaars. Aandacht is het meest kostbare bezit dat je hebt. Zorg ervoor dat je het goed besteedt.”

Goed samenwerken met gebruik van digitale technologie: hoe doe je dat?

We maken elkaar gek! Althans, zo lijkt het. Zonder telefoon voelen we ons eenzaam en verloren. Met telefoon staan we de hele dag in prikkelstand en reflexmodus. Dit put ons uit en maakt ons op de lange termijn niet meer productief, aldus Compernolle. En ook Fried geeft een soortgelijke analyse.

Moeten we dan alle technologie overboord gooien en terug naar analoog? Nee, dat denk ik niet. Wel denk ik dat het anders kan en anders moet. Afspraken maken met mensen waarmee je samenwerkt, verwachtingen managen en minder opdrachten en taken aannemen zijn de dingen die passen bij het anders doen. De grootste les die Fried heeft geleerd met de ontwikkeling van Basecamp, dat bedacht is om efficiënter en beter te werken?

“Ik heb geleerd om minder te doen en dus om vaker nee te zeggen.”

Een uitdaging, misschien voor mij persoonlijk wel de grootste.

De kantoortuin en de denkruimte

Jason Fried en Theo Compernolle roepen op om “denktijd” in te bouwen. Als je meer doet dan routinematige klussen, is het belangrijk dat je dagelijks denktijd hebt. Dit betekent iets voor de ruimte waarin je werkt. En ook hoe je leiding geeft aan je onderneming en medewerkers. Een kantoortuin is voor veel mensen niet een ideale omgeving. Waarom hebben we wel een vergaderruimte, maar geen denkruimte? Waarom is het pauze als je een ronde gaat wandelen? Dat zijn juist de momenten die we nodig hebben om creatief te zijn en goed te kunnen nadenken.

Notificaties uitzetten

Onze telefoon, die bijna verkleefd is aan ons lijf, geeft ons gevraagd en ongevraagd de hele dag door notificaties. Ook de desktop heeft een berichtencentrum en geeft allerlei piepjes en pop-ups. Dit leidt alleen maar af en haalt ons uit de concentratie. Zo kom je niet tot echt denkwerk. Zet al die notificaties uit en leer jezelf aan om een paar keer per dag zelf te kijken op een moment dat het jou uitkomt. Dat is goed voor je productiviteit.

‘Technologie gaat menselijker worden’: wat betekent dit?

Ontwerpers en techneuten doen hun best met het bedenken en maken van allerlei apparaten. In de praktijk maakt het ons nog niet per se gelukkiger. Gadgets komen steeds meer in onze mentale en fysieke ruimte. Iedere gadget op zich lijkt erg plezierig, maar alle gadgets bij elkaar genomen zorgen voor een toenemende complexiteit. De integratie met hoe de mens werkt is nog niet ideaal. Bill Buxton, onderzoeker bij Microsoft, roept op om technologie menselijker te maken. Het zou een echte toevoeging moeten zijn aan ons leven en een soepelere ervaring moeten zijn. Nu creëert het mensen die als zombies door de ruimte lopen, hun omgeving niet meer waarnemen en niet meer in gesprek gaan.

The Next Web Conference 2-Bill Buxton at The Next Web Bill Buxton

Buxton vraagt het publiek: wil jij degene zijn die deze mensen creëert?

Nou nee, dat willen we allemaal niet natuurlijk. Wat zijn de alternatieven? Buxton gaf een mooi voorbeeld van een technologie die Microsoft ontwikkelt waarmee iemand die blind is eenvoudig kan navigeren, met behoud van aandacht voor omgevingsgeluiden en op zo’n manier dat de gebruiker in staat blijft om een gesprek te voeren. Ik ben erg benieuwd wanneer dit op de markt komt. Bekijk hier de hele presentatie van Bill Buxton.

We zijn het er denk ik allemaal over eens dat onze telefoon in gezelschap ons contact niet per se socialer en menselijker maakt. Hoe zou het apparaat eruit gaan zien als het een veel natuurlijker onderdeel van ons gaat worden? Het antwoord hierop is nog niet gegeven, maar dat er aandacht voor is, geeft mij goede hoop dat er eerder dan je denkt nieuwe slimme apparaten gaan verschijnen. Apparaten en tools die echt waarde toevoegen.

Nieuwe apps en tools

The Next Web Conference is natuurlijk ook de plek om nieuwe tools te ontdekken. Tot slot deel ik daarom graag een paar tools die leuk zijn en waarmee je direct aan de slag kunt:

  • Qanda: winnaar van de The Next Web startup-competitie.
  • Whatson-planner: geen winnaar, maar wel een leuke planner, die je helpt om een gaatje in jouw agenda te vinden.
  • Giphy: de zoekmachine voor gifjes (5 seconden durende clipjes die continu herhalen). Check hier de ottergifs.

Als je er geen genoeg van hebt, kun je ook veel video’s van de conferentie op The Next Web YouTube-kanaal terugkijken. Zeker de moeite waard als je het mij vraagt.

Roosmarijn Busch