Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Pijn is fijn. Over het belang van feedback in teams.

13 juli 2017

Pijn is fijn? Ja! Natuurlijk doet het soms pijn om de waarheid te horen of uit te spreken. Toch biedt feedback een basis van waaruit je samen je team, project, afdeling of onderneming naar een hoger plan tilt.

In mijn werkzame leven heb ik een aantal keer akelig mijn hoofd gestoten, omdat ik vergat dat belangen, oordelen, wensen en behoeften niet altijd worden uitgesproken. Ik heb een tijd mijn best gedaan me hiertegen te wapenen door te werken aan mijn omgevingsbewustzijn en me aan te passen tot op het punt waarbij ik mijn (kern)waarden uit het oog verloor. Dat laatste bleek teveel van het ‘goede’: ik werd moe……erg moe, letterlijk!

Nu zie ik dat mijn behoefte aan transparantie en de kern op tafel krijgen zo gek niet zijn: het lucht op, zorgt voor begrip en biedt ruimte voor (co)creatie. Bovendien voorkomt het dat zaken gaan sudderen waardoor deze onnodig groot of onoverzichtelijk worden. Het is daarmee een fundamentele manier om teameffectiviteit te vergroten. Inmiddels heb ik van ‘werken met de kern op tafel’ mijn werk gemaakt door teams te faciliteren.

Wederzijds begrip door respectvol de waarheid te zeggen

Bij één van de teams waarmee ik werkte was de communicatie verzand in elkaar – waar mogelijk – negeren. Na elkaar respectvol de waarheid te hebben gezegd ontstond wederzijds begrip. Teamleden gingen zich verdiepen in elkaars kracht en vonden een manier deze effectief in te zetten voor het teambelang. Eén iemand is de inhoudscoach van het team geworden, een ander is teamgenoten gaan helpen bij structuur brengen in de persoonlijke werkplanning en samen zorgen ze dat werk op zo’n manier verdeeld wordt dat elk teamlid zoveel mogelijk doet waar hij/zij goed in is.

Tips om jouw team te versterken door feedback

Wil je hier ook mee aan de slag? Bespreek met je team dat je wilt experimenteren met elkaar de waarheid zeggen. Als je een ingang zoekt, houd het simpel! Neem bijvoorbeeld een kopietje van dit blog mee naar een werkoverleg en vraag aan collega’s wat zij ervan vinden. Formuleer gezamenlijk één of twee vragen en stel deze aan elkaar. Ter inspiratie:

  • Wat heb je nodig om op je werk te gedijen?
  • Wat wil je bereiken?
  • Wat ervaar jij als beperkend?
  • Wat is belangrijk voor jou?
  • Hoe vind je dat ons team functioneert?
  • Waar lig je wakker van?
  • Welke verandering is nodig?
  • Waar zit je mee?

7 aspecten om rekening mee te houden bij teamgesprekken:

  1. Zorg – om veiligheid te borgen – voor een privéruimte, zodat anderen jullie niet horen.
  2. Verander de context om te voorkomen dat jullie in vaste patronen schieten. Kies bijvoorbeeld voor een ruimte waarin jullie anders nooit zitten, verwijder tafels uit de ruimte, zoek een plek in de buitenlucht, spreek met elkaar af om te blijven staan of doe iets anders om ervoor te zorgen dat de fysieke omgeving anders is dan anders.
  3. Spreek met elkaar af dat de inhoud van wat jullie bespreken vertrouwelijk is en niet met anderen wordt gedeeld.
  4. Neem de tijd: zorg dat je speciaal hiervoor tijd inplant, zodat je niet wordt afgeleid door de waan van de dag. Plan 2 of 3 uur in en plan ter plekke een vervolgafspraak als dat nodig blijkt.
  5. Zorg dat iedereen de kans krijgt dezelfde vragen te beantwoorden.
  6. We hebben vaak de neiging te reageren op inhoud, zeker als we ons aangesproken voelen. Stel dat zo lang mogelijk uit. In plaats daarvan kun je de vraag herhalen, doorvragen, vragen hoe de ander zich erbij voelt of vragen naar voorbeelden. De ander zal zich gehoord voelen!
  7. Soms doet het zoveel pijn dat het even lijkt alsof iets stuk gaat. Wees daar niet bang voor! Geef elkaar de ruimte en pak het later samen weer op.

Door anderen (én jezelf!) de waarheid te zeggen worden blokkades opgeheven en ontstaat ruimte om samen te bouwen.

Door: Ingeborg Antheunis

Ervaring delen of behoefte aan een professionele facilitator? Neem contact met me op via 06-11387281 of ingeborg@orangeotters.nl