Sneller en slimmer content maken met AI
Veel communicatieprofessionals worstelen nog met het gebruik van AI in hun werk (Logeion, 2023). Zonde, want AI tools maken ons werk echt makkelijker en beter. En, vaak levert het ook verrassende inzichten op. In dit blog nemen wij je mee in een aantal AI-tools en welke waarde ze hebben voor interne communicatie.
Visuele bewerking met Canva
Canva is een veelzijdige tool waar iedereen eenvoudig mooie illustraties kan maken in de eigen huisstijl. Inmiddels implementeert Canva steeds meer AI in hun tool. Met een prompt of opdracht creëert Canva zelf afbeeldingen en video’s. Zeker Magic Morphing werkt ontzettend handig, omdat je daarmee bestaande elementen makkelijker kunt aanpassen. In hun eigen voorbeeld maken ze van de vorm van een platte en witte ster een ballon in de vorm van een ster in 3D. Kortom, niet meer zoeken naar een passende illustratie in de bibliotheek van Canva, maar een gerichte opdracht geven om iets te creëren of aan te passen. Zo is de afbeelding van dit blog gemaakt met Canva.
Presentaties maken met Gamma.app
Met ingebouwde AI-functies maakt Gamma.app documenten, webpagina’s en presentaties in seconden op basis van de tekstuele input die je geeft. De inhoud levert Gamma.app zelf aan en maakt daar een mooie visuele presentatie van. Zo besteed je minder tijd aan het ontwerpen van dia’s. Net als bij Canva is het niet nodig om grafisch ontwerper te zijn om iets eenvoudigs in elkaar te klikken. En kan je de huisstijl van de organisatie inladen om te zorgen voor de juiste merkidentiteit.
Jeroen probeerde de prompt: ‘interne communicatie bij verandering’. Daarvan maakte Gamma.app een presentatie van acht pagina’s over onder andere wat een organisatieverandering is, welke functie interne communicatie daarin heeft en welke communicatiebehoeften medewerkers hebben tijdens een verandering.
In Gamma.app kan je ook eigen content inladen. Denk aan een Word-document met allerlei data over hoe medewerkers de verandering ervaren. Aan Gamma.app vraag je om de data samen te vatten en te tonen in een tabel binnen de presentatie die je geeft.
Heb je de tekst al in een PowerPoint, maar geen tijd om liefde te stoppen in de vormgeving? Laad het document in en kies een passend template! Gamma.app creëert voor jou een mooie presentatie op basis van jouw inhoud met prachtige afbeeldingen en (bewegende) illustraties.
Afbeeldingen maken
Niet bestaande mensen maken met AI Generated Faces
Zoals je mogelijk merkt of gaat merken: foto’s van mensen blijven lastig. Daarom gebruiken wij andere programma’s die foto’s creëert van mensen die niet écht bestaan. Heel handig als je voor jouw organisatie persona maakt waar je liever geen echte collega’s inzet. Probeer gratis This Person Does Not Exist en AI Generated Faces uit voor persoonlijk gebruik. Ben je enthousiast, dan kan je een account aanmaken voor professioneel gebruik.
Beeld op basis van teksten
Midjourney was een van AI tools die begin dit jaar veel gebruikt werd om tekst naar beeld te veranderen. Je schreef zelf een tekst en dan ging Midjourney aan de slag om er een geschikt plaatje bij te maken. We probeerden daar al wat mee uit met leuke resultaten, die we deelden op LinkedIn.
Om het meeste uit Midjourney te halen delen we een uitgebreide gids met je:
Wist je trouwens dat je ook met Bing (de zoekmachine van Microsoft) beelden kan maken? Hier vind je een handige gids: How to Use Bing Image Creator: Comprehensive Guides (2023).
Videobewerking
Runway gen-1 is een AI beeldbewerker die je over bestaand materiaal heen kan leggen om er iets heel anders van te maken, bekijk dit praktijkvoorbeeld op X (voormalig Twitter).
Wat je ziet in onze voorbeelden is dat we beginnen met een onderwerp om vervolgens steeds specifieker te worden en details toevoegen. Bij beeld is stijl belangrijk: denk aan Disney, cartoon. Denk bijvoorbeeld aan lettertypes: strak, rond, sierlijk. Elk lettertype geeft een ander gevoel.
- Gebruik ongeveer 3 tot 7 woorden in een prompt (hootsuite)
- Gebruik ChatGPT om je prompt te verbeteren (hootsuite)
En ChatGPT dan?
Over ChatGPT deelde Huib eerder tips in een blog “Boost je interne communicatie met chatGPT, word creatiever!”
Ook hebben we een handige infographic gemaakt over ChatGPT en interne communicatie. Je kunt onze downloadable infographic met ChatGPT tips hier terugvinden.
Om rekening mee te houden
AI-tools helpen je om werk sneller en slimmer in te richten, maar ze kunnen nog niet als ons werk overnemen. Vooral in het denkwerk merk je dat AI-tools geen echte intelligentie hebben: ze herconstrueren bestaande informatie in een nieuwe vorm. Dat ‘remixen’ van informatie levert soms fouten op, en echte diepgang zit er helaas nog niet in. Je kunt dus zeker nog niet je strategie of onderzoek volledig aan deze AI-tools overlaten. Maar, voor de slimme communicatieprofessional scheelt het wel veel hand- en organisatiewerk en kun je goed doorbouwen op wat deze tools voor je ontwikkelen.