Dutch Design Week 2023 over de toekomst van mens en technologie
Stel je een wereld voor waarin jouw krant zich aanpast aan jouw politieke voorkeur en gewenste tone-of-voice. Klinkt als science fiction? Niet op de Dutch Design Week (DDW). Tijdens DDW wordt snel duidelijk dat dit evenement veel meer te bieden heeft dan stijlvolle meubels en interieur. Voor mij is het een jaarlijks festival waar ik inspiratie opdoe, en inzicht krijg in actuele maatschappelijke thema’s. Dit jaar staan onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie, klimaatverandering, afvalvermindering en gezondheid centraal. Ben jij klaar om je horizon te verbreden met een portie inspiratie over de toekomst van mens en technologie?
Met open vizier voelen, kijken en ervaren hoe onze toekomst eruit kan zien, en wat dit voor communicatie betekent. Keuze uit 120 locaties in Eindhoven. Natuurlijk te veel voor de tijd die ik er kon zijn. Twee locaties sprongen er wat mij betreft uit: de Graduation Show van Bachelor- en Masterstudenten en Manifestions. Manifestations presenteert kunstenaars die op een humoristische, spectaculaire of controversiële manier de relatie tussen mens en technologie onderzoeken.
Hoe verminder je paniek en stress?
Bij dit project heeft de ontwerper zorgvuldig nagedacht over de factoren die van invloed zijn op angst, paniek en stress. Hoewel meditatie een effectieve methode kan zijn, vergt het tijd en past het niet altijd in ieders routine. Onze hartslag speelt een grote rol. En wat blijkt? Dit is relatief eenvoudig te beïnvloeden. Neem plaats op de stoel, en klik een hartslagmeter aan je oorlel. In de stoel zijn pulserende knoppen geïntegreerd die soepel tegen je rug duwen. Deze nemen het tempo van de hartslag over in een iets vertraagd tempo. Je hartslag past zich daarop aan, en zo kom je in korte tijd tot een verlaging van je stressniveau. Zie je ons ontspannen zitten?
Hybride mens- plant tegen luchtvervuiling
Wat als we veranderen in een hybride vorm van mens en plant? Zouden wij onze longen kunnen aanpassen naar een systeem dat CO2 opneemt en zuurstof uitstoot, zoals bomen dat doen? De gedachte was uitgewerkt in een video waarin je de hybride mens-plant zien, en in stukken long die structuur van blaadjes hadden.
“The Future of Lungs is a speculative video installation that explores the future of human life examining air pollution, where humans are forced to become plant-human hybrids to reverse the pollution and damage they have done to Earth.”
Flóra Lazin
We werden er niet echt mooier van, maar hoe bijzonder zou het zijn?
Hoe blijven we warm?
Waarom verwarmen we eigenlijk onze huizen en leefomgeving, en onszelf onvoldoende? Deze designer bedacht een outfit dat je warm houdt bij een omgevingstemperatuur van 10-17 graden. Het ziet eruit als een heerlijk en toch ook nog stijlvol pak dat ik zo had willen meenemen
Wat doen we met ons afval? En wat is eigenlijk afval?
Dat we veel afval produceren is bekend. Veel designers zetten mij hier nog meer over aan het denken. Afval hoeft vaak geen afval te zijn. De draak is gemaakt van oude elektrische apparaten, en het spiegelhuisje van afgedankte gevonden spullen.
Inclusief of exclusief design?
Voor wie ontwerp je eigenlijk iets? Vaak zijn dingen ontworpen op de “gemiddelde Nederlander”. Dit project laat je ervaren hoe zoiets eruit kan zien als je niet voor de gemiddelde persoon ontwerpt, en als het niet werkt zoals je verwacht. Informatiebordjes hangen veel te laag. Letters zijn te klein om goed te lezen. Op een online test kan je alleen antwoorden invullen die niet aansluiten bij mijn voorkeur. Een schaar waarmee je niet kunt knippen. Een bijzondere ervaring….
Foto’s en beelden via AI
Wat natuurlijk ook niet kon ontbreken was AI en beeldcreatie. Bij deze installatie laat je een foto van jezelf maken. Daarnaast geef je een beschrijving mee van het beeld dat je voor ogen hebt. Na enkele seconde verschijnen 4 beelden. In het bovenstaande voorbeeld waren de trefwoorden “spacejam popart racer”
The Personal Press
Vanuit Orange Otters werken we vaak aan persona’s om zo dichter bij de beleving van individuen te komen. Door kunstmatige intelligentie lijkt het erop dat een gepersonaliseerd ontwerp nog dichter bij aan het komen is. Het concept van de gepersonaliseerde krant vind ik hier een bijzonder voorbeeld van. Het stelt de vraag “hoe objectief is nieuws eigenlijk”. Via de installatie kijk je naar een scherm dat een krantenartikel toont. Je kunt aan 2 knoppen draaien. Knop 1 is je politieke voorkeur en knop 2 de tone-of voice die je aanspreekt. Dus bijvoorbeeld: liberaal & poëtisch, of anarchistisch & neutraal. Het krantenartikel verandert zowel qua opmaak als qua titel. De krant past zich dus aan aan jouw wereldbeeld.
In de onderstaande afbeelding staat een toelichting van hoe ze dit gemaakt hebben. Met AI wordt het steeds makkelijker om op-maat-gegenereerde berichten te maken. Meta van facebook maakt hier al langer gebruik van. Ik zie hier kansen voor interne communicatie. Het zal makkelijker worden mensen te beïnvloeden, omdat je kunt communiceren op maat. Maar dit kan zowel positief als negatief uitwerken, afhankelijk van de achterliggende intenties.
Wat inspireert jou? Kom uit je eigen bubbel
De Dutch Design Week prikkelt mijn gedachten. Meestal zie ik geen dingen die ik direct kan toepassen in het werk. En dat is ook niet mijn verwachting. Het levert associaties op en gedachten die mijn creativiteit aanwakkeren. Dat helpt me in mijn werk. Ik nodig jou uit om als professional ook plekken en congressen te bezoeken die niet 1-1 aansluiten bij jouw vakgebied. Verbreed je horizon en laat je inspireren.
Dutch Design Week vindt ieder jaar eind oktober plaats in Eindhoven gedurende 10 dagen.
Ken jij andere events die jou inspireren, die hoor ik graag!
Roosmarijn Busch